Se hace camino al andar.....

Se hace camino al andar.....
Se hace camino al andar......

domingo, 4 de mayo de 2014


Estem encertant l’enfocament?


A aquestes alçades segur que no li queda cap dubte a ningú, o no els n'hauria de quedar cap, que la nostra ciutat és acollidora d'emprenedoria, i sobretot sensible i col·laborativa amb les noves iniciatives empresarials
Fa anys que des de tots els àmbits de la societat Santcugatenca s’han promogut i ajudat les noves empreses com quelcom important per configurar el perfil que volem per la nostra societat i el nostre futur.

Fins aquí no hi ha cap dubte que s’estan fent les coses de forma impecable. Estem creant les empreses que necessitarem en els propers anys per aconseguir la prosperitat de la nostra ciutat i el treball dels nostres ciutadans, però d’un temps ençà em neguiteja un dubte que no acabo de saber respondre de forma satisfactòria. Estem sent capaços de, al mateix temps de crear empreses, preservar les que ja tenim i tenen futur? Aquestes darreres formen part de l'economia real, de l'ocupació real i de l'entramat sociolaboral que ha fet de la nostra ciutat el que és ara. És cert que en molts casos amb la velocitat amb què creix i canvia tot, han perdut una mica de la potència que han tingut i en aquest moment van a remolc de molts factors que no poden dominar i els desorienta. Sí, finalment estem creant empreses, però en deixem morir d'altres que amb una reorientació tindrien futur; estem malbaratant una quantitat d'energia immensa.

Segur que és més fàcil i menys costós reorientar el talent existent que crear-ne de nou, cosa que implica, vulguem o no, risc i elevades inversions que, en el cas de l’existent, poden ser substancialment inferiors perquè s’aprofita coneixement existent. Tot plegat ve d'una confusió que arrosseguem amb dos termes que hauríem de clarificar. Sovint no donem el significat adequat i precís a dues paraules clau, que són: innovació i tecnologia.

La tecnologia és una eina a l'abast de tothom que millora el coneixement i l'aplicabilitat, mentre que la innovació és transversal i pot aportar millores de rendiment en tots els àmbits de l'empresa. Aquesta darrera és la que pot servir de fonament per la reorientació de les empreses existents i en molts casos hi hauríem d'aprofundir més per tal d'aprofitar al màxim els nostres esforços.

En l'actualitat si bé treballem de forma intensiva en la tecnologia, encara no ens apliquem prou en la innovació, en temes com organització i processos, per exemple, que de ben segur seria un enfocament que ens faria millorar molt en l'optimització de l'energia emprada en aquestes tasques. 

Publicat com article de opinio a TOT digital del 04-05-2014
Lluis Godayol Gene

No hay comentarios:

Publicar un comentario